Haikjeften skal stoppe forsøpling i skolegården

Haisommer-stemning i Øgrey-verkstedet. Fra ventre: Agnethe B. Salvesen, Nicklas Ødegaard, Trond Skjoldal, Daniil Lysovyi, Anette Olsen vik og Daniel Hansen.
Tekst og foto
Ungdomsskoleelevene har designet og bygd den – med god hjelp fra Øgrey og Kristy Kongevold. Nå skal den fryktinngytende miljøinstallasjonen skremme folk fra å kaste søppel i skolegården.
– Dette er ikke en søppelbøtte, det er en installasjon, insisterer lærer og Havmonster-general Agnethe B. Salvesen, men legger raskt til:
– Hvis noen føler for å mate haien med søppel, så får de lov til det.
Elever fra 9. og 10. trinn på Farsund ungdomsskole har vært med på byggingen av installasjonen.
– DE HAR DELTATT på alt fra knekking og poppnagling til utforming av skiltene som skal stå på installasjonen, sier prosjektleder hos Øgrey, Torbjørn Syvertsen.
Sammen med bedriftens HR-leder, Anette Olsen Vik, har han fulgt ungdommene tett gjennom byggeprosessen.
Hovedmålet er å skape miljøbevissthet – på ungdommens premisser.
Alt startet med at skolens miljøråd hadde identifisert et søppelproblem i skolegården. Det ble utlyst en designkonkurranse i forbindelse med det årlige Havmonster-prosjektet. Målet var å lage en installasjon som kunne hindre søppelkasting i skolegården.
FORSLAG FRA åtte klasser kom inn. Alcoa, som hovedsponsor, og Øgrey kåret det beste designet. Vinnerne fra klasse 9b – Ida Søyland, Oline Ore, Emely Vatland og Sienna Buch Boyer – har alle fått navnene sine inngravert på installasjonen.
– Det kom inn veldig mange fine bidrag. Men dette utmerket seg. Og så var det et design som var mulig å få til i praksis, sier Olsen Vik.
Øgrey laget skallet til den øverste delen av installasjonen, før Kristy Kongevold tok over og formet haien av glassfiber og byggeskum. Resten har elevene hatt styringen på, med god hjelp fra Trond Skjoldal og de andre i Øgrey-verkstedet.
– VI HAR VÆRT med på monteringen. Et veldig gøy prosjekt, konkluderer Daniel Hansen.
Sammen med klassekameratene Nicklas Ødegaard og Daniil Lysovyi fra 10. trinn sørget han for finishen på installasjonen. Dagen før var Erlend Rakstang og Mikal Marthinsen fra klassen under i aksjon i det som i Havmonster-prosjektet ble kalt «sveisegruppen».
– Jeg er så takknemlig for at Øgrey stiller opp og tar imot elevene med åpne armer. De får se hvordan en prosess kan gå fra design til et ferdig produkt. Det er motiverende å være med på. Dessuten har de fått sett hvordan arbeidslivet fungerer, og det kan være viktig for skolevalget de tar på videregående, sier Agnethe Salvesen.