– Ikke for folk med høydeskrekk

Forside Nyheter – Ikke for folk med høydeskrekk
AQ9I3174

Atle Berntsen viser frem den nye girkassen på 21 tonn som skal monteres i 80 meters høyde.

Tekst og foto

Tellus Kommunikasjon

Øgrey bistår fast med mekanisk ekspertise til Lista Vindkraftverk. Denne måneden skal en ny girkasse monteres i en av turbinene.

– Det er begrenset med plass der oppe. Derfor må alt utstyr kranes opp, sier Atle Berntsen.

I 80 meters høyde arbeider Øgrey-kollega Geir Sverre Heimdal og tre av kraftselskapets egne mekanikere med å demontere girkassen.

Når de er ferdige, skal den heises ned på bakken og erstattes med en ny – som står klar på en lastebilhenger.

– DETTE ER IKKE en jobb for folk med høydeskrekk. Samtidig merker du ikke så mye til høyden når du er der oppe. Det mest krevende når vi jobber slik er mangel på plass. Det er ekstremt trangt, sier Berntsen, som likevel ikke legger skjul på at det svaier godt i toppen på vindmøllen når det blåser.

Lista vindpark består av 31 turbiner som er på 2,3 MW, har en rotordiameter på 93 meter og en tårnhøyde på 80 meter. Med en total effekt på 71,3 MW produserer anlegget 220 GWh i året, noe som tilsvarer forbruket til om lag 13.750 husstander.

DET ER FEM ansatte i vindparken som har ansvar for drift og vedlikehold. Men av og til trengs flere hender. Lista Vindkraftverk har derfor inngått en avtale med Einar Øgrey Farsund om å assistere ved behov.

– Vi er tre stykker hos oss som har tatt kurs og fått opplæring i å jobbe her, forteller Berntsen.

AKKURAT NÅ er det en girkasse på 21 tonn som skal byttes ut. Men Berntsen og de to andre fra Øgrey er også med på generelle vedlikeholdsoppdrag.

– Alle boltene skal trekkes og sjekkes én gang i året. I tillegg skal alt smøres, og de automatiske smørepumpene må ha påfyll av «grease». Men det er også mye annet som må gjøres, sier Berntsen.

Jobben med å bytte girkasse tar tid.

– Vi har holdt på en uke nå. Målet er å få turbinen i drift til 17. mai, sier Berntsen.

Se flere bilder