Installerer ny fresemaskin med fem akser

Forside Nyheter Installerer ny fresemaskin med fem akser
Play Video

Øyvind Kjølleberg (t.v.) og Trond Skjoldal manøvrerer den nye fresemaskinen på plass med god hjelp fra traverskrana.

Tekst og foto

Tellus Kommunikasjon

Her løftes den nye fresen på plass i Øgreys verksted. Maskinen har fem rotasjonsakser, som gjør at arbeidsstykket kan snus i alle retninger. Det sikrer en mer effektiv produksjon.

– Denne fresen gir oss helt nye muligheter og tar oss et nytt skritt videre teknologisk, sier prosjektleder Torbjørn Syvertsen.

En fresemaskin brukes til såkalt sponfraskillende bearbeiding. Det vil si at den fjerner stål fra et arbeidsstykke. Til forskjell fra en dreiebenk står arbeidsstykket i en fres stille, mens verktøyene er i bevegelse.

HOS ØGREY brukes fresen blant annet til å lage maskindeler og produksjonsverktøy for lokale industribedrifter som Alcoa Lista og Aludyne Norway.

– Den nye fresen veier åtte tonn og erstatter den gamle, som bare hadde fire akser. Med en rotasjonsakse ekstra, kan arbeidsstykket fullføres i én enkelt oppstilling. Det vil spare oss for mye tid, sier Syvertsen, og legger til:

– Kvalitetsmessig vil vi dessuten få en jevnere overflatefinish og bedre detaljering av komplekse kurver og overflate.

ØKT EFFEKTIVITET på fresingen vil igjen øke produksjonskapasiteten i verkstedet. I tillegg til stål, kan maskinen håndtere aluminium, kobber, messing, titan og nikkelbaserte legeringer –pluss ikke-metalliske materialer som plast, tre og kompositter.

Produksjonsprosessen starter ofte med at 3D-modell som leveres av Øgreys eget konstruksjonsteam eller kunden. En verktøybane som passer til arbeidsstykket og maskinen legges så på 3D-modellen.

– Vi vil også oppdatere programvaren på fresen, slik at vi kan ta på oss mer komplekse jobber, sier Syvertsen.

Se flere bilder