Skifter ut 100 meter med silorør på Eramet

Med kranhjelp heiser to Øgrey-medarbeiderne et rør ned gjennom et hull i gulvet.
Tekst og foto
Øgrey har montører på jobb døgnet rundt når 12 nye stålrør skal løftes og sveises på plass i selve hjertet av Eramet-fabrikken i Kvinesdal.
– Dette er silorør som mater den ene smelteovnen med råstoff. Mens arbeidene pågår, stenges ovnen. Det er ønskelig at produksjonsstansen blir så kort som mulig. Derfor jobbes det døgnet rundt for å bli ferdig, sier prosjektleder Torbjørn Syvertsen.
Sammen med arbeidsformann Kai Stensøy, studerer han to Øgrey-kolleger som med kranhjelp effektivt heiser et rør ned gjennom et hull i gulvet. Snart skal det skjøtes med et annet rør fra underetasjen.
– Til sammen skal vi montere 12 nye rør, som skal gå gjennom to etasjer, forklarer Stensøy.
STÅLRØRENE BLE først valset og sveist sammen i Farsund, og deretter sendt til Porsgrunn for å bli foret med det ildfaste og slitesterke keramiske materialet ceramite. Før de ble transportert til kunden i Kvinesdal, fikk de en siste finish på Øgrey-verkstedet.
– Hver rørbit kommer i lengder på mellom tre og fire meter, og veier 700-800 kilo. De må derfor sveises sammen inne i fabrikken, sier Stensøy.
ERAMET NORWAY Kvinesdal, tidligere kjent som Øye smelteverk, ble etablert i 1974.
Fabrikken har rundt 200 ansatte og produserer årlig cirka 180 000 tonn silikomangan i tre smelteovner. Silikomangan er en viktig legering i stålproduksjon.
ØGREY HAR i årevis hatt et tett og godt samarbeid med smelteverket.
– Eramet har sitt eget mekaniske verksted og tar hånd om mesteparten av vedlikeholdet på anlegget selv. Men på større mekaniske jobber blir vi gjerne spurt om å bidra, sier Syvertsen.
Til jobben med å skifte silorørene, stiller Øgrey med to skift med seks mann som går 12 timer hver.
– Jobben er omfattende og mye arbeid skal utføres med korte tidsfrister. Sikkerheten er som alltid i fokus. Jeg vil rose medarbeiderne våre som er her. De gjør en kjempegod jobb, sier arbeidsformann Stensøy.