Klar for flere tekniske sprengejobber

Forside Nyheter Klar for flere tekniske sprengejobber
20210519_124931

Øgrey-teamet er her i full gang med å koble Hylen GIS-stasjon til sentralnettet i Sør-Norge.

Tekst og foto

Tellus Kommunikasjon

Den voldsomme eksplosjonen kobler rørene sammen. Fagansvarlig for teknisk sprengning hos Øgrey, Erik Bergersen, vil gjerne høre flere smell.

Vi er på Statnetts GIS-koblingsanlegg i Hylen i Suldal. Av Hitachi Energy har Øgrey fått i oppdrag å koble Hylen GIS-stasjon til sentralnettet i Sør-Norge. Det skjer med bruk av en spesiell type sprengstoff.

– Vi kobler oss på 420 kV-linjene som går over stasjonen, og lager looper ned til GIS-stasjonen for å koble denne til sentralnettet. Det skjer gjennom kontrollerte eksplosjoner, som gir en ganske massiv sammenkobling. Operasjonen gjøres oppe i luften og smellet fra eksplosjonen er kraftig, forteller Bergersen.

Skjøten består av et aluminiumrør, produsert av VP Metall på Raufoss, som det er surret en detonerende lunte rundt.

– VI HAR PERSONELL kurset i teknisk sprengning og har alle tillatelser som trengs for å utføre dette hos våre oppdragsgivere, sier Bergersen.

I tillegg å sammenkoble linjer, har Øgrey stått for all installasjon av anlegget og bygging av inntaksmast til på stasjonen i Hylen.

– Normalt er vi to stykker herfra. Vi klatrer opp i mastene og kobler oss på, men bruker lift når det er mulig, sier Bergersen.

MEN TEKNISK sprengning utføres ikke bare på strømlinjer. Metoden kan også brukes for å øke kapasiteten i et borehull i forbindelse med brønnboring, lage åpninger i varm masse på smelteverk eller få løs masse som sitter fast inni en silo.

I tillegg til oppdraget i Hylen i Suldal, har Øgrey utført teknisk sprengning for OneCo i Sauda.

– Vi benytter teknisk sprengning en del på egne jobber – for eksempel hvis vi trenger å koble linjen ned på utstyr. Men vi ønsker flere eksterne oppdrag. Så hvis noen har behov for den tjenesten, så stiller opp, sier Bergersen.

Se flere bilder

Ingen nyheter å vise