Om oss

Forside Om oss

Einar Øgrey Farsund AS er et mekanisk verksted med base i Farsund. Våre hovedtjenester er elektromekanisk montasje, mekanisk nyproduksjon og vedlikehold. Vi utfører også ikke-destruktiv testing (NDT), sertifisering av løfteinnretninger og teknisk sprengning.

Bedriften har 85 medarbeidere, som jobber på verkstedet i Lundevågen og ute hos kundene.

Tradisjonelt har kundelisten vært preget av tunge lokaler aktører innenfor prosessindustrien. De seneste årene har kunder fra nye bransjer kommet til. Blant annet har vi bygd flere HVDC-anlegg til havvindparker og levert engineering, 3D-scanning og mekanisk installasjon til batterifabrikker.

Et verksted blir til

Vår historie starter i 1969. Elkem var i gang med byggingen av aluminiumverket på Lista, men savnet lokale underleverandører med mekanisk kompetanse. Daværende direktør Jan Sejersted kontaktet Einar Øgrey, som drev mekanisk verksted i Kristiansand, og spurte om han kunne tenke seg å starte opp en avdeling i Farsund.

Selv om han ikke fikk noen som helst løfter om oppdrag fra Elkem, valgte Øgrey å satse. Han opprettet et eget verksted på Lunde, og ansatte Asbjørn Fahret for å lede det.

Fra aluminium til havvind

I starten var mye av virksomheten konsentrert rundt Elkem Aluminium ANS Lista. Men i 1974 dukket en ny stor kunde opp, da Tinfos Jernverk AS ble etablert i Kvinesdal.

På 1990-tallet etablerte både rørcoatingbedriften Bredero Price Norway AS og bildelfabrikken som i dag heter Aludyne Farsund AS seg i Lundevågen. Begge ble viktige kunder. Tjenestene som ble levert var en miks av mekanisk vedlikehold, montasje og konstruksjon.

Etter årtusenskiftet har vi levert automatiseringsprodukter til både Fibo Trespo AS og Alloc AS i Lyngdal. Vi har også utviklet en robotcelle for automatisk pakningspålegging til vindusprodusenten Nordan AS på Moi.

Og fra 2010 har vi opparbeidet oss tung kompetanse på montasje av HVDC-anlegg. Vi har montert Norned-anlegget på Feda, Valhall-anlegget på Lista og den tilhørende offshoremodulen som ble laget i Lowestoft i England.

Vi har også utført mye arbeid på Borwin Alpha-plattformen utenfor Tyskland, og er fra 2022 involvert i byggingen av Dogger Bank Wind Farm – som vil bli verdens største havvindpark. Vårt bidrag er HVDC-anlegg til omformerplattformene som skal konvertere vekselstrøm til likestrøm.

Eierskifter

Det lokale aluminiumverket, nå Alcoa Lista, er fortsatt vår største enkeltkunde. Inne på fabrikkområdet har vi en fast stab på rundt 20 mann, og vi disponerer et eget mekanisk verksted inne på området.

Verkstedet var i Einar Øgreys eie i 32 år. Men han hadde ingen arvinger som ønsket å overta. I 2001 valgte han derfor å selge virksomheten. Inn på eiersiden med kom tre ansatte som alle satt i ledergruppen – Arne Marthinsen, Bjarne Lohndal og Asbjørn Fahret. I forbindelse med oppkjøpet overtok førstnevnte som administrerende direktør. Den rollen har han hatt siden.

Faksimile Farsunds Avis 15. juni 2001.
Faksimile Farsunds Avis 15. juni 2001.

Siden 2015 har Einar Øgrey Farsund AS vært en del av Scuderia-konsernet. Opprinnelig besto grupperingen av fire selskaper. Men den er nå redusert til to – Einar Øgrey Farsund AS og Alu-Design & Services AS, som spesialiserer seg på fabrikasjon av styrmannstoler til skip.

På eiersiden i Scuderia AS er foruten Marthinsen, Lohndal og Fahret de to Kristiansand-baserte gründerne Tor Olav Ljosland og Jan Erik Holm.

Hvem var Einar Øgrey?

Einar Øgrey (1928-2013) blir betegnet som sin generasjons fremste gründer på Sørlandet. Han vokste opp i Egersund, og utdannet seg til sveiser og platearbeider. I 1951 bare 25 år gammel sluttet han hos Kristiansands Mekaniske Verksted for å etablere egen virksomhet.

Einar Øgreys mekaniske verksted flyttet til Andøya i Kristiansand i 1953, og holdt til der frem til 1985. På det meste hadde industripionéren selv nær 500 mann i arbeid. Noen av dem var sin tids «verstinger» og fikk en mulighet hos Øgrey som ingen andre ville gi dem.

Øgrey var en brobygger og tilrettelegger for mye av industrien som vokste frem i Kristiansand i siste halvdel av 1900-tallet, som virksomhetene til seriegründeren Bjarne Skeie, Hydramarine i Vågsbygd og National Oilwell Varcos datterselskap i Høllen Vest.

I et intervju med Farsunds Avis i 2001, forklarte han suksessen slik: «Det dreier seg om å gjøre en god jobb. «Be honest» er mitt slagord».

På sine eldre dager engasjerte seg også i gjenopplivingen av de gamle molybdengruvene på Knaben.

I 1998 ble Einar Øgrey tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull.