Bygger strømanlegg til verdens grønneste sinkverk

Forside Nyheter Bygger strømanlegg til verdens grønneste sinkverk
Her sveiser Rune Hansen sammen komponenter til det nye strømanlegget.

Her sveiser Rune Hansen sammen komponenter til det nye strømanlegget.

Tekst og foto

Tellus Kommunikasjon

Over 300 meter med strømskinner monteres nå i den nye elektrolysehallen på Boliden i Odda. Jobben tar et halvt år og utføres av åtte mann fra Øgrey.

– Til sammen snakker vi om 250 tonn. Dette er de største og tyngste skinnene vi noensinne har montert – og det med god margin, sier Joakim Karlsson, som er leder for reiseaktiviteter hos Øgrey.

På Boliden(tidligere Norzink) i Odda brukes det 8 milliarder kroner på å utvide sinkverket til å bli verdens grønneste. Investeringen er den største i norsk fastlandsindustri på lenge.

Det er ekstremt høy kortslutningsstrøm og det er utrolige krefter vi snakker om.

Joakim Karlsson

– Vi bygger hele strømanlegget. Det er ekstremt høy kortslutningsstrøm og det er utrolige krefter vi snakker om, understreker Karlsson.

FØRST MONTERES supportene, som er stålklaver som skal holde skinnene. Så løftes skinnene på plass og sveises sammen med lamellplater.

– Hver av disse platene er 20 millimeter tykke, og det er 17 av dem i hver skjøt. De må sveises inn en og en, og det er nokså tidkrevende, sier Karlsson.

TO TEAM PÅ FIRE mann arbeider 14-dagersskift på byggeplassen. Det skal de gjøre i seks måneder.

– Dette er en veldig stor jobb for oss. Vi har bygd tilsvarende strømanlegg for Alcoa på Lista og i Mosjøen, men det var i noe mindre skala, sier Karlsson.

Skinnene, som er 1000 millimeter høyde, 330 millimeter brede og veier ett tonn per stykk, produseres i Kina og leveres direkte til Boliden.

MEN EN REKKE andre deler må modifiseres i Farsund før de sendes oppover.

I verkstedet løfter Karlsson opp en såkalt fleksibel, som tar opp vibrasjoner og kompenserer for endring i størrelse i skinnene grunnet temperaturvariasjoner når man kjører strøm i anlegget.

En skjøt med fleksibel består av 54 plater med en halv millimeter tykkelse. Her skal det to lag i høyden og 13 i bredden – altså 26 i hver skjøt.

– I tillegg til sveising og maskinering, krever denne jobben mye engineering. Blant annet utfører vi beregninger på det termiske, på kortslutning, dimensjonering og stress, sier Karlsson.

Se flere bilder