Utfører en krevende rørjobb for Alloc

Forside Nyheter Utfører en krevende rørjobb for Alloc
AQ9I1058

Det er full aktivitet i verkstedet. Her sveises det på ett av rørene som skal til Allocs nye produksjonslinje.

Tekst og foto

Tellus Kommunikasjon

Rundt 150 meter med stålrør til Allocs nye produksjonslinje skal kuttes, sveises sammen, trykktestes, styrkeberegnes, mantles, sertifiseres og monteres.

– En omstendelig prosess som krever mye dokumentasjon. Alt vi gjør må være i henhold til det europeiske trykkdirektivet PED, sier prosjektleder Torbjørn Syvertsen.

At rørene skal være ferdig produsert og montert til slutten av februar, gjør at industrimekanikere og sveisere nå jobber på spreng i verkstedet.

ALL SVEIS BLIR visuelt inspisert av Øgreys team på ikke-destruktiv testing (NDT), som i tillegg til Syvertsen består av Erling Fidjeland og Arne Byremo Solberg.

– Fem prosent av sveisene må dessuten kontrolleres med røntgen. Heldigvis har vi gode fasiliteter på huset for den slags, sier Syvertsen, og stiger inn i det som tidligere var et tilfluktsrom.

– Dette er en lukket installasjon. Her tar vi røntgenbilder, som fremkalles på eget laboratorium i verkstedet, sier han.

RØRENE PRODUSERES etter tegninger fra Svein Bjarte Drønen, som er en av fem konstruktører hos Øgrey.

Han har 3D-skannet hele den nye produksjonslinjen til Alloc i Lyngdal. Nå jobber han med å finne en løsning på selve røropphenget mellom maskinene som skal varmepresse laminatplater.

– Når heatoljen går gjennom rørene, vil temperaturen i stålet stige fra 20 til 250 grader. Det gjør at rørene beveger seg opptil fem centimeter. Derfor er det kritisk at de får riktig support når de skal installeres, sier Drønen.

RØRENE ER enten tre eller fem tommer i diameter. Det store temperaturspranget gjør ikke bare at rørene flytter på seg. Trykkbelastningen er også enorm.

– Det er viktig at vi utfører styrkeberegninger og trykktester. Alt vi gjør må dokumenteres og sertifiseres, helt ned til den miste rørdel, sier Syvertsen.

I verkstedet er hver del som skal brukes til Alloc-installasjonen merket med eget ID-nummer, som også går igjen på tegningene.

– Hvert rør og hver sveis blir identifisert og merket. På denne måten har vi kontroll på hele prosessen, sier Syvertsen.

ALLOC PRODUSERER gulv og veggpaneler for bad og kjøkken. Mens maskinparken i den nye produksjonslinjen er tyskprodusert, leverer Øgrey den komplette rørløsningen.

– Vi er gode til å sy ting sammen. Her ordner vi alt fra konstruksjon og produksjon til testing, montering og sertifisering. Det vi ikke gjør selv, får vi hjelp til fra gode samarbeidspartnere – som for eksempel Magne Ingebretsen hos Kiwa Norge, sier Syvertsen.