Forsyner aluminiumverket med egenutviklet spesialkjøretøy

Forside Nyheter Forsyner aluminiumverket med egenutviklet spesialkjøretøy
AQ9I9706 (1)

Prosjektleder Stian Elle demonstrerer hvordan den spesiallagde matehullbetjeneren fungerer.

Tekst og foto

Tellus Kommunikasjon

En matehullsbetjener, utviklet og produsert av Øgrey, skal forhindre at elektrolyseovnene går i «bluss».

– Dette er jo litt artig, sier prosjektleder Stian Elle, og setter seg inn i førerhuset i det gulmalte spesialkjøretøyet.

Alcoa Lista har foreløpig bestilt to eksemplarer. Elle har gitt tilbud på to stykker til.

– Vi kjøper en standard truck, og erstatter gaflene med utstyr tilpasset kundens behov. En slik løsning blir mye billigere enn å produsere hele kjøretøyet fra «scratch», sier Elle.

PÅ MATEHULLSBETJENEREN er det montert en lukeavtaker og en pigghammer. Det betyr at operatøren inne i elektrolysehallen kan kjøre bort til en ovn, ta av luken til ovnen og meisle en åpning i en og samme operasjon – form å forhindre at det blir matefeil og at ovnene går i «bluss».

«Bluss», eller en anode-effekt som det heter på fagspråket, er betegnelsen på det markerte fallet i strømstyrken som inntrer i elektrolyseceller for fremstilling av aluminium når elektrolysebadets innhold av oppløst aluminiumoksid synker under en kritisk grense.

– NÅR DETTE SKJER, vil ovnens strømforbruk plutselig mangedobles. Da gjelder det å få stabilisert den fort. Det gjøres enkelt med spesialkjøretøyet som vi her har utviklet, sier Elle.

Matehullsbetjeneren har også et airconditionanlegg på taket, som skal gjøre det mer behagelig å sitte inne i førerhuset.

DET ER IKKE første gang Øgrey har utviklet spesialkjøretøyer for Alcoa.

– Vi laget et tilsvarende kjøretøy for noen år siden. Da ble de så fornøyde at det kom bestillinger fra konsernets aluminiumverk i Spania og Brasil, sier Elle.

Siden den gang har de fleste Alcoa-verkene gått bort fra Søderberg-teknologien i produksjonen. Dermed er ikke behovet for matehullbetjenere like stort lenger.

– Men vi håper selvfølgelig på et par bestillinger til her fra Alcoa Lista, sier Elle.

Se flere bilder