Hjelper batterifabrikk med 3D-modellering
Prosjektleder John Arild Skeibrok utenfor Northvolts Labs i Västerås, der Øgrey har eget kontor.
Tekst og foto
I snart halvannet år har Øgrey bistått den svenske batterifabrikken Northvolt Labs med engineering, 3D-skanning og mekanisk installasjon.
– Det er jo gøy å være involvert i så stort og fremtidsrettet prosjekt. På det meste har vi vært åtte mann her borte, sier prosjektleder John Arild Skeibrok.
Selv går han i toukersturnus på anlegget i Västerås.
Northvolt Labs utvikler og tester litiumbatterier for bilindustrien. Fabrikken er på rundt 19.000 kvadratmeter, har nær 400 ansatte og har vært i drift siden desember 2019.
– BAKGRUNNEN FOR at vi fikk dette oppdraget var jobben vi gjorde for ABB med å installere et HVDC-anlegg på Borwin Alpha-plattformen utenfor Tyskland i 2010, sier Skeibrok.
Northvolt-fabrikken i Västerås er bygget som et testsenter for produksjon av lithiumbatterier.
– Alt bygger på ny teknologi. Vår jobb, spesielt nå de siste månedene, har vært å dokumentere anlegget gjennom 3D-skanning – og så modellere nytt utstyr i produksjonslinjen, sier Skeibrok.
TEAMET FRA Farsund har også utført en god del mekanisk arbeid.
– Blant annet har vi lagt et nytt aluminiumgulv og montert rør på en såkalt smartsender, sier Skeibrok, som ikke legger skjul på at kulturen på batterifabrikken er nokså annerledes fra det han er vant med fra den mekaniske industrien.
– Miljøet er tech-basert og veldig internasjonalt, med alt som det fører med seg, sier Skeibrok.
HAN ER STOLT over at et mekanisk verksted i Farsund hyres inn for å hjelpe en gigantisk batteriprodusent i Sverige.
– Men vår styrke er nettopp det at vi er så små og fleksible. Vi kan løse oppgaver raskere enn mange. Med den erfaringen vi har opparbeidet oss, er det ingen tvil om at vi er godt rustet til å få oppdrag hvis planene om å bygge batterifabrikker i Norge blir realisert, sier Skeibrok.
Northvolt ble grunnlagt i 2015 under navnet SGF Energy og hadde over 2300 ansatte i 2022. I tillegg til testsenteret i Västerås, har selskapet en fabrikk i Skellefteå i Nord-Sverige med en produksjonskapasitet på 32 gigawatt-timer.