Lar skoleelevene prøve seg på det meste
Morten Klungeland viser frem to maskinerte deler han har klargjort for maling.
Tekst og foto
Morten Klungeland (16) har slipt, boret, sveist og høytrykkspylt mens han har hatt praksis på verkstedet. Eleven fra Eilert Sundt videregående skole stortrives.
– Det er kjempegreit å jobbe her. Godt arbeidsmiljø og mange trivelige folk, sier Morten.
Vi treffer ham i malerhallen, der han blåser maskinerte deler tørre før de skal males.
– JEG HAR FÅTT prøve meg på veldig mye, sier Morten, som bor i Austad i Lyngdal og går andreåret på teknologi- og industrifag på Eilert Sundt videregående skole.
Elevene er stadig ute i praksis hos lokale bedrifter. Etter to uker hos Øgrey, skal Morten tilbake på skolen i én uke før ny arbeidspraksis venter hos en annen arbeidsgiver.
Til våren skal elevene igjennom enda en runde med utplassering i lokal industri.
– FOR OSS ER dette en svært viktig rekrutteringsarena. De elevene som gjør en god jobb i praksisperioden, får gjerne tilbud om lærlingkontrakt, sier Morten Kjær, som er verksmester hos Øgrey.
Han legger ikke skjul på at det blir stadig mer krevende å finne kvalifisert personell. Den beste og enkleste løsningen blir ofte å lære opp folk selv. Men i Lister er det hard konkurranse om de gode kandidatene.
– DERFOR PRØVER vi å kapre de beste så tidlig som mulig, gjerne før de er ferdige på skolen, sier Kjær, som prøver å legge til rette for at skoleelever i praksis får interessante arbeidsdager.
– Vi ser på dem som en stor ressurs, og vil derfor vise dem hvilke arbeidsoppgaver og muligheter som finnes hos oss. Å sette elevene til kun rydding og feiing, har ingenting for seg, sier Kjær.
FOR MORTEN HAR det vært lærerike dager på verkstedet. Om han ender opp som lærling hos Øgrey når skoleåret er slutt til sommeren, gjenstår likevel å se.
– Helst vil jeg ut i Nordsjøen, men å få lærlingplass der er ikke så enkelt. Alternativet er en lokal industribedrift. Vi begynner å søke snart, så det var fint å se hvordan det er å jobbe her, sier 16-åringen.