Tok fagprøven med toppkarakterer

Forside Nyheter Tok fagprøven med toppkarakterer
Det ble kakefest i verkstedet da det ble klarte at Øyvind Kjølleberg og Kjetil Vesterhus Larsen hadde klart fagprøven med beste karakterer.

Det ble kakefest i verkstedet da det ble klarte at Øyvind Kjølleberg og Kjetil Vesterhus Larsen hadde klart fagprøven med beste karakterer.

Tekst og foto

Tellus Kommunikasjon

Til sammen har de jobbet hos Øgrey i nesten 30 år. Denne uken sikret Øyvind Kjølleberg (42) og Kjetil Vesterhus Larsen (36) seg fagbrev i CNC-maskinering.

Begge fikk «bestått meget». Bedre karakter er det ikke mulig å få.

– For meg handler det om yrkesstolthet. Nå har jeg papirer på at jeg kan jobben min, sier Kjetil.

– Du legger jo ned litt av sjelen din i en slik oppgave. Da er det gøy å kunne gjennomføre såpass bra, sier Øyvind.

CNC-MASKINERING (Computer Numerical Control machining) er en avansert prosess for å fjerne materiale fra et metallstykke ved hjelp av datamaskinstyrte verktøymaskiner. Teknologien gir presisjon og automatisering til produksjonsprosessen.

Mens Øyvind driver mest med fresing, trives Kjetil best ved dreiebenken.

– Jeg liker å lage fine ting, og få dem blankest mulig. Jo mer krevende produksjonen er, jo bedre er det. Jeg liker utfordringer, sier Kjetil.

FOR Å KUNNE ta fagprøven privatist, kreves minimum fem års arbeidserfaring i det konkrete faget. Både Øyvind og Kjetil er godt innenfor det kravet.

Selve fagbrevet består av en teoretisk og en praktisk del. Kandidatene får én uke på seg til å løse den praktiske oppgaven, og dokumentere hvert eneste steg i prosessen.

– JEG HAR VÆRT her hos Einar Øgrey Farsund i snart 20 år. I mange dem har jeg jobbet med CNC-maskinering. Men du er jo alltid litt spent når du skal opp til en prøve, sier Øyvind.

– Var det vanskelig?

– Den teoretiske delen var mest utfordrende, men det gikk heldigvis greit. Det er jo ikke noe minus å få fagbrev nummer to, sier Øyvind, som fra før er utdannet industrimekaniker.

LEDELSEN HOS Øgrey prøver å oppmuntre de ansatte til å bli fagarbeidere.

– Det må sies at både Øyvind og Kjetil er utrolig flinke i faget fra før. Men for bedriften er det viktig å kunne dokumentere at flest mulig av våre folk har den formelle kompetansen i orden, sier Torbjørn Syvertsen, leder for NDT-avdelingen hos Øgrey

Se flere bilder